Skip to main content

Laisvės vėjas Telšiuose bus!

|   Nuomonės

Tikėjotės, kad Telšiuose šiemet vyks „Laisvės piknikas“? Jis neįvyks: praėjusią savaitę paskelbta, kad vasaros pabaigoje Telšiuose, Žemaitijos kaime po atviru dangumi, turėjęs vykti Andriaus Tapino visoje Lietuvoje pagarsėjęs ir minias sutraukiantis idėjų festivalis – „Laisvės piknikas“ – atšauktas. Ir gandas paskleistas: neva A. Tapinas atšaukiąs šį renginį visoje Lietuvoje, jis nevyksiąs niekur. Šis gandas – melas: nevyks tik rugpjūčio 25 dieną Telšiuose planuotas ir skelbtas „Laisvės piknikas“. Nemanykite, kad koronavirusas čia kuo nors dėtas. Ne, tai nebuvo ir prieš žemaitišką gyvenimo būdą nukreiptas renginys. Tačiau paaiškėjo kitas nesmagus dalykas: Telšių rajono savivaldybei jis yra nepageidaujamas ir svetimas. Bent tokia yra oficiali Telšių rajono savivaldybės pozicija. Realiai antraeilis, bet formaliai itin reikšmingas ir svarus argumentas buvo tas, kad Savivaldybė, paprašyta prisidėti prie renginio organizavimo bent penkiais tūkstančiais eurų, jų nesurado. Todėl „Laisvės piknikas“ šiemet vyks Marijampolėje, Utenoje, Tauragėje, Alytuje, bet ne Telšiuose.

Atrodytų, na ir kas čia tokio? Iš tiesų gi tokie paprasti faktai reiškia daug, pirmiausia tai, kad šiandieniniai Telšių savivaldos vadovai tiesiog nenori įsileisti europinės minties ir laisvės dvasios. Pilietinė mintis, diskusijos apie kitokius žmonių santykius, paslaugas, verslą, politiką ir kitus aktualius klausimus – visa tai žadina žmonių aktyvumą, atveria naujas galimybes, žadina iniciatyvą ir, pagaliau, žmonių lūkesčius turėti geresnį ir kokybiškesnį gyvenimą. Tokia Savivaldybės pozicija – tai sąmoningas politinis sprendimas, kuris yra labai patogus ilgus metus čia įsitvirtinusiems postsovietinio mąstymo „bebrams“ iš Darbo, valstiečių partijos bei socialdemokratų valdančiojo elito. Juk daug lengviau be jokios pilietinės kontrolės tvarkyti savo reikalus ir valdyti pasyvius, nerodančius iniciatyvos gyventojus, iš darbo atleidinėti kitaip mąstančius. Iniciatyvi, aktyvi ir versli piliečių bendruomenė suprantama kaip pavojus jų postams ir veikimo būdui, o netikėtai iš Vilniaus atplūdęs laisvės gūsis Telšiuose galėtų netikėtai įpūsti nepageidautinus pokyčius.

Jau rašiau apie prastėjančius Telšių regiono plėtros rezultatus, nelinksmas pastarųjų dešimties metų tendencijas, akis badantį neūkiškumą, neskaidrumą, kurie ne tik mažina telšiškių gyvenimo kokybę, bet ir paralyžiuoja dvasią, žemaitiškosios, lietuviškosios ir europinės tapatybės skleidimąsi. Vietoje to įsigali kažkokia darbietiška, persunkta slogaus rytietiško kvapo, atmosfera. Ir visa tai vyksta ne kur kitur, o pačioje Žemaitijos širdyje!

Jau anksčiau skandalingai nuskambėjo prorusiški Telšių valdančiųjų išsišokimai, kai Savivaldybės administracijos direktorius medikams skyrė rusiško „popso“ kultūrinę injekciją. Ne mažiau odioziškai prieš keletą metų nuskambėjo Vasario 16-osios šventimas „Bielyje rozy“ fone. Šitas fonas itin parankus įtvirtinti rytietiško stiliaus valdymo metodus, kai visi „galai vandenyje“, o valdymo „veržlės“ vis labiau prisukamos, kai mažėja sprendimų skaidrumas, piliečių dalyvavimas, o kadriniai pokyčiai siejami su „tvirtos rankos“ policinio valdymo mentalitetu.

Andriaus Tapino „Laisvės pikniko“ atsisakymas šiame kontekste – tai jau reguliari politika, o ne joks atsitiktinumas. Rinkėjai turi tai matyti ir suprasti, kas vyksta, į kurią pusę jie kreipiami ir kokios pasekmės laukia viso Telšių regiono, jeigu nepasisuksime į realią europinę politiką, skaidrią, į piliečių gerovę nukreiptą europinių lėšų skirstymo sistemą, pilietinės visuomenės aktyvumo skatinimą ir socialinės atskirties mažinimą.

Laisvės vėjas Telšiuose

Aiškiai matydama tai, kas vyksta šiuo metu Telšių gyvenime, kviečiu: surenkime mūsų, alternatyvų, „Laisvės pikniką“, pavadinkime jį „Laisvės vėju Telšiuose“. Kviečiu jame dalyvauti visus, kuriems žodis „Laisvė“ nėra tik iškaba, kuriems brangi kiekvieno iš mūsų, mūsų Tautos ir Valstybės Laisvė. Ateikite, dalyvaukite, dainuokite, kalbėkite – netylėkite! Telšiuose nebus Batkos stiliaus rinkimų – neleisime! Žemaičiai visada buvo Laisvę mylintys, drąsūs žmonės. Visi kartu mes galime ne tik padaryti Lietuvą stipresnę, bet ir Telšius paversti laisvų ir atsakingų, pilietiškų žmonių sostine. SEKITE SKELBIMUS!

Politinė reklama