Saltar al contenido principal

Europos Parlamente iškilmingai paminėtas Lietuvos Respublikos šimtmetis

|   Video

Iškilmingo minėjimo ištraukų vaizdo įrašas. 2018-02-21

Trečiadienio vakarą Briuselyje įsikūrusiuose Europos Parlamento (EP) rūmuose paminėtas Lietuvos Respublikos atkūrimo šimtmetis. Europos Parlamento, Europos Komisijos ir Seimo pirmininkai bei europarlamentarai sveikino lietuvius ir džiaugėsi Lietuvos sėkme ir pripažinimu pasaulyje. EP pirmininkas A. Tajani pasiūlė Europos istorijos namuose eksponuoti 1918 m. Nepriklausomybės akto kopiją.

Minėjime dalyvavo Europos Komisijos pirmininkas Jean-Claude Juncker, Lietuvos Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, taip pat įvairių frakcijų bei šalių Europos Parlamento nariai.

Sveikinimo žodį teletiltu iš Romos perdavė Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani: „Valstybės atkūrimą vedusios vertybės suteikė lietuviams stiprybės ištverti diktatūros siaubą. Juodžiausiomis valandomis nepriklausomybės atmintis suteikė jums ryžto išsilaisvinti iš Sovietinės priespaudos. Tai atvedė jus 2004 m. į Europos Sąjungą. Tapote vertinamu Europos šeimos nariu.

Šis vakaras simbolizuoja Lietuvos bendrą patirtį, kuri padėjo Europai peržengti susiskaldymą. Lietuva padėjo Europai tapti geresne ir Europa yra jums už tai dėkinga. Todėl pažymint mūsų bendrą istoriją man būtų didelė garbė jei Europos istorijos namuose būtų eksponuojama 1918 m. Nepriklausomybės akto kopija.“

Lietuvoje išrinkta EP narė Laima Andrikienė (Europos liaudies partija) pridūrė: „Šiandien ypatinga diena Europos Parlamente - švenčiame Lietuvos Respublikos jubiliejų, modernios Lietuvos valstybės šimtmetį ir prisimename 1918-ųjų vasario 16-ąją, mūsų Nepriklausomybės signatarus, okupacijas ir 1990-aisiais atgautą laisvę. Su kolegomis europarlamentarais iš įvairių šalių, ES institucijų vadovais, Seimo delegacija, šiomis dienomis čia viešinčiais buvusiais politiniais kaliniais ir tremtiniais iš Lietuvos, užsienio valstybių diplomatais, ES institucijose dirbančiais lietuviais ir Briuselio lietuvių bendruomenės nariais švenčiame Lietuvos sėkmę – mūsų laisvę, nepriklausomybę ir pripažinimą pasaulyje. Mes visi iš Europos Parlamento sveikiname Lietuvą, žengiančią į naują istorijos šimtmetį.“

Svečius sveikino ir savo kūrinius atliko Lietuvos a cappella džiazo grupė „The Jazz Island“. Taip pat buvo atidaryta nuotraukų paroda, skirta Lietuvos Respublikos šimtmečiui.

Renginį inicijavo Lietuvoje išrinkti EP nariai Laima Andrikienė, Petras Auštrevičius, Zigmantas Balčytis, Vilija Blinkevičiūtė, Antanas Guoga, Bronis Ropė, Algirdas Saudargas.

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/100-year-anniversary-of-restoration-of-lithuanias_I151281-V_v